În 1953, ajuns în cea de-a cincea decadă a vieții sale, Jacques Lacan începe un seminar public așezat sub semnul "întoarcerii la Freud" – în realitate, Lacan viza o reinterpretare radicală bazată pe instrumente eterogene preluate din structuralismul lingvistic, din filosofia germană, din topologia matematică sau din antropologie.
Pentru cititorul interesat de psihanaliza, dar obisnuit sa puna semnul egal între opera lui Freud si întreg domeniul deschis de el, Analiza Sinelui va fi un prilej de surpriza, contrariere, dezamagire sau entuziasm.
Heinz Kohut abandoneaza teoria freudiana a pulsiunilor ca principala componenta a psihanalizei si o înlocuieste cu o inovatoare ... citeste mai departe
Ce-i de facut atunci când unii pacienti aflati în terapie, fie brusc, fie treptat, indica existenta unor semne de prabusire psihica, iar din varii motive aceasta problema nu poate fi solutionata cu ajutorul unei abordari clinice obisnuite?
Spitalizarea si/sau medicatia antipsihotica sau antidepresiva — care pot avea un impact ireversibil ... citeste mai departe
Interventii neobisnuite. Modificari ale cadrului, metodei si relatiei în psihoterapie si psihanaliza
"Aceasta carte (…) este despre (…) acele momente în care analistul se îndeparteaza în mod radical de la regulile bine stabilite si bine cunoscute ale tehnicii.
Poate fi vorba despre atingerea fizica a pacientului, realizarea unei sedinte în afara ... citeste mai departe
Singurătatea are două fețe: ea poate fi o sfătuitoare letală, însă, atunci când o îmblânzim, singurătatea poate deveni o prietenă extrem de prețioasă.
Dar putem oare îmblânzi singurătatea?
O putem oare preface într un autentic mijloc de comunicare cu sine și cu celălalt?
Sursele bucuriei. Curajul, rezilienta, recunostinta, generozitatea, iertarea si sacrificiul
Nu mica va fi surpriza cititorului familiarizat cu textele clasice ale psihanalizei sa gaseasca în Sursele bucuriei o cu totul alta psihanaliza.
La Freud si la cei mai multi dintre continuatorii sai, întreaga atentie era concentrata asupra negativului, asupra patologiei psihice, asupra ... citeste mai departe
În această carte incitantă, situată la întâlnirea dintre psihanaliză, psihiatrie și psihologia personalității, Marshall L. Silverstein reașază întregul evantai al tulburărilor de personalitate în cadrele psihologiei Sinelui dezvoltate de către Heinz Kohut.
Astfel, autorul regândește afecțiunile de pe Axa a II-a DSM ca pe niște "tulburări ale Sinelui" care pleacă adesea ... citeste mai departe